Светла е най-възрастната мечка в България! Стръвницата се намира в Парк

...
Светла е най-възрастната мечка в България! Стръвницата се намира в Парк
Коментари Харесай

Най-възрастната мечка у нас е на 34 години

Светла е най-възрастната мечка в България! Стръвницата се намира в " Парк за мечки Белица " и е на 34 години. Преди да бъде избавена, Светла е употребена като туристическа атракция в курортите по Черноморието и в цяла България. Това продължава години наред за изкарване на пари. Въпреки тежкия й живот, мечката е избавена и в този момент се поставят специфични грижи за нея.

" Светла се усеща доста добре при нас. Когато постъпи в парка, животното се приспособява без проблеми в новия си дом ", показа пред " България Днес " Димитър Иванов - шеф на парка за танцуващи мечки в Белица. По думите му Светла дълго време е била оковавана с вериги в задния двор на стопанина си по тази причина в този момент е признателна за положителните грижи, които се поставят за нея.

" Средната дълготрайност на живот на мечките в дивата природа е сред 20 и 27 година В зоологическите градини, паркове като нашия, а даже и в цирковете, животните живеят доста по-дълго. За страдание това си има съответната цена ", разкри Иванов. По негови думи възрастните стравници боледуват доста по-често, както хората на напреднала възраст.

" Грижите за старите мечки са доста повече. Отделяме ги в специфични заграждения, където няма други животни. Освен това земята би трябвало да е по-равна, защото мечките развиват остеопороза и им е по-трудно да се движат ", показа Иванов.

Миналата седмица на 36-годишна възраст умря Наташа, която до тогава бе най-старата мечка в Белица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР